Reisdocumenten

 

Paspoort

Iedereen die de Nederlandse nationaliteit heeft, kan ongeacht zijn leeftijd een reisdocument aanvragen. Op het paspoort van de ouder kunnen eventueel de kinderen worden bijgeschreven. Gaat het om een eigen paspoort voor een van de kinderen tot achttien jaar, dan is schriftelijke toestemming nodig van beide ouders (of van degene die het gezag over het kind heeft). Een geldig identiteitsbewijs van de ouder dan wel gezaghouder die schriftelijk toestemming verleent, is noodzakelijk bij de aanvraag van het paspoort. Hetzelfde geldt voor kinderen tot twaalf jaar die een Nederlandse identiteitskaart willen aanvragen.
 

Identiteitskaart

Voordat u op reis gaat zorg dat u tijdig al uw reisdocumenten in orde heeft! Paspoort Identiteitskaart Visum Inentingskaart Dit document kunt u zich identificeren en reizen naar een aantal Europese landen. De Nederlandse identiteitskaart heeft het formaat van een bankpas. Deze kaart is vijf jaar geldig. Het is niet mogelijk om op deze kaart kinderen bij te schrijven. Kinderen tot twaalf jaar kunnen een Nederlandse identiteitskaart alleen aanvragen met toestemming van beide ouders (of van degene die het gezag over het kind heeft). Vanaf twaalf jaar of ouder is er voor aanvraag van het document geen toestemming vereist.

 

Visum

Het visum is een sticker die in het paspoort wordt aangebracht door een Ambassade of Consulaat of aan de grens. Met de visum geeft u toegang om gedurende een bepaalde, beperkte periode in een land te verblijven hetzij er door te reizen. Hoe lang van te voren moet de visum worden aangevraagd. In bepaalde gevallen kan de visumaanvraagprocedure enige tijd in beslag nemen. Wij adviseren u daarom uw visumaanvraag dan ook zo vroeg mogelijk in te dienen. Normaal gezien dient u voor een kort verblijf (=max. 90 dagen) uw visum drie tot vier weken voor vertrek aan te vragen.
 

Inentingsbewijs

Voor bepaalde landen zijn vereiste inentingen noodzakelijk. Deze moeten vaak vroegtijdig worden toegediend. Als u op reis gaat zorg dat de inentingskaart voorzien is van de juiste inentingsgegevens.
Ga voor visum aanvraag formulieren naar 'Aanvraag visum' op deze site